یکی از مهمترین مباحثی که در بخش سلامت روان مطرح است بحث مثبت اندیشی یا داشتن یک تفکر مثبت نسبت به وقایع و پدیدههای بوقوع پیوسته در اطرافمان میباشد و نقشی که آن در سلامت روانی و جسمی ما دارد. توانائی و قدرت در تفکر مثبت یا همان مثبت اندیشی و احساسات مثبت با سلامت روان و جسم و زندگی طولانی و رفاه بیشتر همراه است و از طرفی بدبینی و منفی نگری و به عبارت دیگر داشتن اندیشه منفی باعث افزایش ریسک ابتلاء به بیماریهای قلبی میگردد. در واقع، برخی از مطالعات نشان میدهد که خصوصیات شخصیتی مانند خوش بینی و بدبینی میتواند بر بسیاری از زمینههای سلامت و رفاه شما تأثیر بگذارد. تفکر مثبت که معمولاً با خوش بینی همراه میشود، بخش اصلی مدیریت موثر استرس است. و مدیریت موثر استرس با بسیاری از مزایای سلامتی همراه است اگر احساس میکنید از تمایل به تفکر منفی دارید نگران نباشید میتوانید مهارتهای مثبت اندیشی را یاد بگیرید برای بعضی افراد دست یافتن به خوشبختی بصورت طبیعی اتفاق میافتد. حال برای بعضی افراد این سوال مطرح است که چطور میتوان خوشحال و امیدوار بود و اینکه چگونه افراد موسسات از تلاش برای افزایش رضایت مندی ویافتن معنی در زندگی حمایت کنند مطرح بوده و زمینه ای است برای تحقیقاتی که صورت گرفته و یا در جریان است. تحقیقات صورت گرفته منتج به نتایجی گردیده است که موارد زیر بخشی از این نتایج مطالعات و تحقیقات میدانی میباشد که جهت دست یابی به معنی و مثبت اندیشی مورد توجه قرار میگیرد :
1- احساس خوب، بدنبال دست یابی به احساسات مثبت فعالیت کنید.
2- قدردان آنچه در زندگی دارید باشید
3- در خارج از خود معنی را جستجو کنید یعنی فکر نکنید معنی فقط آنچه در ذهن شما در جریان میباشد لذا حیطه فعالیت ذهنی خود را در خارج و محیط طبیعی و اجتماعی گسترش دهید و فقط محدود به درون خود نکنید زیرا بخشی از آن ممکن است نتیجه برداشت غلط از رویدادهایی است که در محیط خارج از خود روی میدهد و با جستجوی منطقی و بدون پیشداوری میتوانید به واقعیت دست یافته و نسبت به تفکر خود تجدید نظر کنید
4- توجه خود را به روی جنبههای مثبت زندگی که از آن لذت میبرید متمرکز کنید.
مثبت اندیشی در زندگی به این معنی نیست که شرایط ناخوشایند زندگی غافل و نسبت به آنها بی تفاوت باشید بلکه بدین معنی است که شما به روشی مثبت و بارورتر به ناخوشایندها نزدیک شوید و فکر کنید بهترین اتفاقها خواهد افتاد
مثبت اندیشی اغلب با صحبت کردن از خود شروع میشود، صحبت کردن از خود جریان بی پایان افکار نا گفته ای است که از شما عبور میکند این افکار میتواند مثبت یا منفی باشد برخی از صحبتها از خود میتواند از منطق و استدلال برخوردار باشد و برخی ناشی از تصورات غلطی باشد که شما بدلیل کمبود اطلاعات در ذهن خود ایجاد میکنید اگر افکاری که در ذهن شما خطور میکند عمدتا منفی است چشم انداز شما از زندگی احتمال زیاد بدبینانه است و اگر افکار شما عمدتا مثبت است به احتمال زیاد شما فردی خوش بین هستید.
یک اندیشه و تفکر مثبت همچون تفکر منفی واکنشهایی چه روانی و چه جسمانی را بدنبال دارد که عمده ترین این واکنشها عبارتند از
1- افزایش طول عمر
2- کاهش افسردگی
3- سطح پریشانی پایین بهزیستی روحی – روانی
4- عملکرد بهتر قلب و عروق و کاهش مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی
با این حال هنوز روشن نیست که چرا افرادی که درگیر مثبت اندیشی هستند این مزایای سلامتی را تجربه میکنند.
یک تئوری در این مورد این است که داشتن یک چشم انداز مثبت شما را قادر میسازد بهتر با موقعیتهای استرس زا مقابله کنید که این امر اثرات مضر سلامتی در بدن شما را کاهش میدهد، همچنین تصور میشود که مثبت اندیشان و خوش بینان تمایل به زندگی سالمتری دارند آنها فعالیت بدنی بیشتری دارند از رژیم غذایی سالمتری پیروی میکنند.
انسان میتواند بیاموزد که تفکر منفی را به تفکر مثبت تبدیل کند این روند سازنده است ولی به زمان نیاز دارد، از جمله روشهای دست یابی به تفکر مثبت عبارتند از :
1- افکار خود را ارزیابی کنید هر گاه احساس میکنید افکار منفی شما را در بر گرفته اند راهی را برای رهائی و چرخش به سمت تفکر مثبت پیدا کنید.
2- لبخند و چهره گشاده را بخشی از ساختار زندگی خود قرار دهید، خوشرو باشید و بدانید واکنشهای مثبت آنرا دریافت خواهید کرد.
3- یک سبک زندگی سالم را دنبال کنید در بیشتر روزهای هفته 30 دقیقه از وقت خود را برای ورزش اختصاص دهید ورزش میتواند بر خلق و خو تاثیر مثبتی داشته باشد و استرس را کاهش دهد.
4- از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید تا نیرو و مواد غذایی کافی و مفید به بدن شما برسد
5- صحبت کردن امیدوارانه و مثبت را تمرین کنید، با خود آرم و دلگرم باشید اگر یک فکر منفی در ذهنتان ایجاد میشود آنرا عاقلانه تجزیه و تحلیل و
ارزیابی کنید.
6- به چیزهایی فکر کنید که از آنها در زندگی راضی و سپاسگزارید
7- هرروز تمرین مثبت اندیشی کنید اگر تمایل به چشم انداز منفی داشته باشید انتظار نداشته باشید که یک شبه تبدیل به یک فرد خوش بین شوید
و در نهایت با تمرین، گفتگوی شما حاوی انتقاد کمتر از خود و اطرافیان و محیط اطراف خود خواهد بود وقتی حالتتان بطور کلی ناشی از تفکرات خوش بینانه است بهتر میتوانید استرسهای روزمره را با روشهای سازنده تر کنترل کنید این توانائی میتواند به سلامتی و فکر مثبت بطور گسترده تری منجر گردد.
منابع:
https://www.health.harvard.edu/topics/positive-psychology