09127794763 mihan13@yahoo.com

دانشمندان هنوز به طور کامل نمی دانند چه چیزی باعث بیماری آلزایمر بعنوان یک اختلال فانکشنال مغزی در بیشتر افراد می شود. در مبتلایان به آلزایمر جهش ژنتیکی می تواند در آن دخیل باشد. آلزایمر ناشی از یک سری از تغییرات پیچیده مغزی است که طی چند دهه اتفاق می افتد. این علل شامل ترکیبی از عوامل ژنتیکی، محیطی و سبک زندگی است. اهمیت هر یک از این عوامل در افزایش یا کاهش خطر ابتلا به آلزایمر ممکن است از شخصی به شخص دیگر متفاوت باشد

 

ساختار آلزایمر – اختلال فانکشنال

دانشمندان برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ویژگی های بیولوژیکی بیماری آلزایمر بعنوان یک اختلال فانکشنال مغزی در حال انجام مطالعات هستند. پیشرفت در تکنیک های تصویربرداری از مغز به محققان اجازه می دهد تا شاهد رشد و گسترش پروتئین های غیر طبیعی همچون آمیلوئید در مغز زنده و همچنین تغییر در ساختار و عملکرد مغز باشند. دانشمندان همچنین با مطالعه تغییراتی در مایعات مغز و بدن که سالها قبل از بروز علائم آلزایمر قابل تشخیص هستند، اولین مراحل بیماری را بررسی می کنند. یافته های این مطالعات به درک دلایل آلزایمر بعنوان یک اختلال فانکشنال کمک می کند و تشخیص را آسان تر می کند.

یکی از اسرار بزرگ بیماری آلزایمر بعنوان یک اختلال فانکشنال و ساختاری مغز این است که چرا تا حد زیادی دربزرگترها اتفاق می افتد. محققان با تحقیق در مورد پیری طبیعی مغز بدنبال بررسی این سوال هستند . به عنوان مثال، دانشمندان می آموزند كه چگونه تغییرات وابسته به سن در مغز می تواند به سلولهای عصبی آسیب برساند و انواع دیگر سلولهای مغزی را تحت تأثیر قرار دهد تا در آسیب آلزایمر نقش داشته باشد. این تغییرات وابسته به سن شامل آتروفی (کوچک شدن) قسمت های خاصی از مغز، التهاب، آسیب عروقی، تولید مولکول های ناپایدار به نام رادیکال های آزاد و اختلال عملکرد میتوکندری (تفکیک تولید انرژی در یک سلول) است.

اختلال فانکشنال

ژنتیک و اختلال فانکشنال در مغز که منجر به آلزایمر می‌شود

محققان ژن خاصی پیدا نکرده اند که مستقیماً باعث بروز آلزایمر می شود. با این وجود داشتن یک فرم از ژن آپولیپوپروتئین خطر این اختلال فانکشنال مغزی در افراد را افزایش می دهد. این ژن اشکال مختلفی دارد. یکی از آنها ، APOE ε4 ، خطر ابتلا به بیماری را در فرد افزایش می دهد با این حال، حمل ژن APOE ε4 به معنای این نیست که به طور قطع بیماری آلزایمر را ایجاد کند و برخی از افراد بدون APOE ε4 نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شوند.

همچنین، دانشمندان تعدادی از مناطق مورد علاقه در ژنوم مجموعه کامل DNA از ارگانیسم ها را شناسایی کرده اند که ممکن است خطر ابتلا به فرد به آلزایمر را به میزان های مختلف افزایش یا کاهش دهد.

بیماری آلزایمر بعنوان یک اختلال فانکشنال یا اختلال کارکردی وساختاری مغز در اوایل شروع بیماری بین 30 سالگی و اواسط دهه 60 رخ می دهد و نشان دهنده کمتر از 10 درصد از کل مبتلایان به آلزایمر است. برخی موارد ناشی از تغییر ارثی  است.

بیشتر افراد مبتلا به سندرم داون مبتلا به اختلال فانکشنال مغزی ( آلزایمر ) هستند. این ممکن است به این دلیل باشد که مبتلایان به سندرم داون یک نسخه اضافی از کروموزوم 21 دارند که حاوی ژن تولید کننده آمیلوئید مضر است.

عوامل بهداشتی ، محیطی و سبک زندگی

تحقیقات نشان می دهد که تعدادی از عوامل فراتر از ژنتیک ممکن است در پیشرفت و روند بیماری اختلال فانکشنال ( عملکرد ) مغز، آلزایمر نقش داشته باشند. به عنوان مثال در رابطه بین کاهش شناختی و شرایط عروقی مانند بیماری قلبی، سکته مغزی و فشار خون بالا و همچنین شرایط متابولیکی مانند دیابت و چاقی می تواند افراد را مستعد این نابهنجاری بکند.

یک رژیم غذایی مفید، فعالیت بدنی، تعامل اجتماعی و پیگیری های تحریک کننده ذهنی همگی به افراد در سالم ماندن  کمک می کند. این عوامل همچنین ممکن است به کاهش اختلالات شناختی و بیماری آلزایمر کمک کند. آزمایشات بالینی برخی از این احتمالات را بررسی می کند.

اختلال فانکشنال

تشخیص اختلال فانکشنال منجر به بیماری آلزایمر

پزشکان از روشها و ابزارهای مختلفی برای تعیین اینکه آیا فردی که دچار مشکلات حافظه است استفاده می‌کنند، زوال عقل یا دمانس احتمالی مربوط به (اختلال فانکشنال مغز) آلزایمر است

محققان از فرد و یک عضو خانواده یا دوستان خود در مورد سلامتی کلی، استفاده از داروهای بدون نسخه ، رژیم غذایی ، مشکلات پزشکی گذشته ، توانایی انجام فعالیت های روزانه و تغییر در رفتار و شخصیت سؤال می کنند .
انجام تست های حافظه ، حل مسئله ، توجه ، شمارش و …آزمایش های پزشکی استاندارد مانند آزمایش خون و ادرار را برای شناسایی سایر علل احتمالی این مشکل انجام می گیرد اسکن مغزی مانند توموگرافی کامپیوتری (CT) ، تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI)یا توموگرافی انتشار پوزیترون (PET) را انجام می گیرد تا علل احتمالی دیگر این علائم را رد کنند.
این آزمایشات ممکن است تکرار شود تا اطلاعاتی در مورد تغییر حافظه فرد و سایر عملکردهای شناختی با گذشت زمان به پزشکان ارائه شود.

با پیوند اقدامات کلینیکی با معاینه بافت مغز در کالبد شکافی، بیماری آلزایمر قطعاً پس از مرگ قابل تشخیص است.

افراد دارای نگرانی در مورد حافظه و تفکر باید با پزشک خود صحبت کنند تا دریابند که آیا علائم آنها به دلیل آلزایمر است یا علت دیگری مانند سکته مغزی ، تومور، بیماری پارکینسون ، اختلالات خواب ، عوارض جانبی دارو ، عفونت دارد . زوال عقل در برخی از این شرایط ممکن است قابل درمان و احتمالاً برگشت پذیر باشد.

اگر تشخیص آلزایمر باشد، شروع درمان در مراحل ابتدایی بیماری ممکن است به حفظ عملکرد روزانه برای مدتی کمک کند، تشخیص اولیه همچنین به خانواده ها کمک می کند تا برای آینده برنامه ریزی کنند. آنها می توانند از امور مالی و حقوقی مراقبت کنند ، به مسائل احتمالی ایمنی بپردازند، درباره شرایط زندگی بیاموزند و شبکه های حمایتی را توسعه دهند.

بعلاوه، تشخیص زودهنگام فرصت های بیشتری را برای شرکت در کارآزمایی های بالینی که آزمایش معالجات جدید برای بیماری آلزایمر یا سایر تحقیقات هستند ، به افراد می دهد.

 

شرکت در کارآزمایی های بالینی

همه افراد مبتلا به آلزایمر یا MCI و همچنین داوطلبان سالم با سابقه خانوادگی آلزایمر ممکن است بتوانند در کارآزمایی های بالینی شرکت کنند. شرکت کنندگان در تحقیقات بالینی آلزایمر به دانشمندان کمک می کنند تا یاد بگیرند که چگونه مغز در پیری سالم و در اختلال فانکشنال مغز، آلزایمر تغییر می کند.

شرکت داوطلبانه برای یک کارآزمایی بالینی یکی از راه های کمک به مبارزه با بیماری آلزایمر است. برای اطمینان از اینكه نتایج برای بسیاری از افراد معنی دار است، نیاز به مشاركت كنندگان در سنین، جنس ها، نژادها و قومیت های مختلف است.

 

زمان بیماری آلزایمر

بیماری آلزایمر پیچیده است، و بعید است هیچ دارویی یا مداخله دیگری بتواند با موفقیت آنرا درمان کند. رویکردهای کنونی بر کمک به افراد برای حفظ عملکرد ذهنی، مدیریت علائم رفتاری و کاهش برخی مشکلات مانند کاهش حافظه تمرکز دارد. محققان امیدوارند که روشهای درمانی با هدف ایجاد مکانیسمهای خاص ژنتیکی، مولکولی و سلولی را توسعه دهند تا علت اصلی این بیماری متوقف یا از آن جلوگیری شود.

 

حفظ عملکرد ذهنی

داروهای مختلفی برای تأثیر علائم آلزایمر توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده  (FDA) تأیید شده است و برای درمان خفیف تا متوسط ​​آلزایمر استفاده می شود این داروها با تنظیم انتقال دهنده های عصبی، مواد شیمیایی انتقال دهنده پیام بین نورون ها کار می کنند. آنها ممکن است به کاهش علائم کمک کرده. با این حال، این داروها روند بیماری اساسی را تغییر نمی دهند. آنها برای برخی اما نه همه افراد مؤثر هستند و فقط ممکن است برای مدت زمان محدود کمک کنند.

 

مدیریت رفتار

علائم رفتاری شایع آلزایمر (اختلال فانکشنال مغز ) شامل بی خوابی، آشفتگی، اضطراب و پرخاشگری است. دانشمندان می آموزند که چرا این علائم رخ می دهد و در حال مطالعه درمان های جدید – دارویی و غیر دارویی – برای مدیریت آنها هستند. تحقیقات نشان داده است که درمان علائم رفتاری می تواند افراد مبتلا به آلزایمر را راحت تر کند و کار را برای مراقبان سهل تر کند.

اختلال فانکشنال

به دنبال درمان های جدید هستید

تحقیقات آلزایمر تا جایی پیش رفته است که دانشمندان روشهای تأخیر یا پیشگیری از بیماری و همچنین علائم آن را بررسی می کنند. در آزمایشات بالینی مداوم که توسط NIA پشتیبانی می شود، دانشمندان چندین مداخله ممکن را  آزمایش می کنند. تحت مطالعه داروهای درمانی با هدف انواع مختلفی از جمله پروتئین بتا آمیلوئید، عملکرد مغزی و عروقی، از بین رفتن سیناپس ها و انتقال دهنده های عصبی خاص و همچنین مداخلات غیرمستقیم مانند فعالیت بدنی، رژیم غذایی، آموزش شناختی و ترکیب این رویکردها

 

پشتیبانی از خانواده ها و سرپرستان

مراقبت از شخص مبتلا به آلزایمر می تواند هزینه های جسمی، عاطفی و مالی بالایی داشته باشد. خواسته های مراقبت روزانه، تغییر در نقش خانواده ، و تصمیم گیری در مورد قرار گرفتن در یک مرکز مراقبت می تواند دشوار باشد. چندین رویکرد و برنامه مبتنی بر شواهد وجود دارد که می تواند به شما کمک کند، و محققان در جستجوی روش های جدید و بهتری برای حمایت از مراقبان هستند.

آگاهی از این بیماری یکی از راهبردهای مهم دراز مدت است. برنامه هایی که در مورد مراحل مختلف آلزایمر به خانواده ها آموزش می دهد واز طریق روشهای مقابله با رفتارهای دشوار و سایر چالش های مراقبتی می تواند کمک کند.

مهارت های مقابله ای خوب، یک شبکه پشتیبانی قوی و ایجاد آرامش از راه های دیگری است که به مراقبان کمک می کند تا استرس مراقبت از یک فرد مبتلا به بیماری آلزایمر را برطرف کنند. به عنوان مثال، فعال بودن بدنی مزایای جسمی و عاطفی را به همراه دارد.

منبع : انستیتوی ملی بهداشت ایالات متحده امریکا

National institute of helth -nih
national institute on aging